Θα πρέπει να τους θεωρήσουμε πια ως τους σοβαρότερους μοντέρνους ρύπους. Αναφέρομαι στα αιωρούμενα μικροσωματίδια, την επικίνδυνη παρουσία των οποίων είχαν επισημάνει στις αρχές του 2002 οι ημερήσιες εφημερίδες, προκαλώντας αντιδράσεις της τότε ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, τα αιωρούμενα μικροσωματίδια είναι ο τοξικότερος αέριος ρύπος που αναπνέουμε και είναι η αιτία για καρκίνους του πνεύμονα, εγκεφαλοπάθειες και βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Οι ερευνητές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας μελέτησαν την επίδραση των μικροσωματιδίων στην ανάπτυξη του εμβρύου και για πρώτη φορά συνέδεσαν τους ρύπους με την ομαλή ανάπτυξη των πνευμόνων προτού καν το παιδί έλθει στη ζωή.
Γιατί αφορούν τα γραφόμενα τον κάτοικο της Αγίας Παρασκευής;
Διότι η πόλης μας, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, έχει καταγράψει πανελλήνιο ρεκόρ αιωρούμενων σωματιδίων PM10 με 109 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Για την ακρίβεια των στοιχείων: εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ στις 20 Σεπτεμβρίου 2006 και ημερομηνία μέτρησης ρύπου Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2006.
Στα στοιχεία της πιο πάνω μέτρησης θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του πως το όριο συναγερμού είναι τα 50 μικρογραμμάρια.
Τα σωματίδια αυτά βομβαρδίζουν καθημερινά τον ανθρώπινο οργανισμό, σε μικρές ή μεγάλες ποσότητες σε σταθερή εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες.
Η κύρια πηγή αυτών των μοντέρνων ρύπων είναι:
  • Τo έδαφος, η γύρη, τα αιωρήματα της θάλασσας, η σκόνη
  • Τα πετρελαιοκίνητα οχήματα
  • Οι μεγάλες ειδικές βιομηχανίες τσιμέντου, λιγνίτη κ.ά.
  • Η κεντρική θέρμανση, οι οικοδομές, τα φθαρμένα ελαστικά, η κακή ποιότητα των οδοστρωμάτων, τα φρένα κ.ά.
  • Το κοκτέιλ που δίνει τις υψηλότερες τιμές στα αιωρούμενα σωματίδια είναι η μεγάλη θερμοκρασία και η υγρασία.

Κρατάμε πως το 70% του ρύπου προέρχεται από την κίνηση των οχημάτων.
Οι μοντέρνοι αυτοί ρύποι έχουν μια παγκόσμια παρουσία, όπως αυτή της Ρώμης, του Τορίνου, του Λονδίνου, της Λιντς, της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες.
Εκτιμάται ότι σχεδόν στα 2/3 των χωρών της δυτικής και βόρειας Ευρώπης η μέση ετήσια τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων βρίσκεται στα άνω των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο.
Για τη σαφή εικόνα του αναγνώστη παραθέτουμε τα σημεία που βρίσκονται οι σταθμοί μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων: Αγία Παρασκευή, Αριστοτέλους, Γουδί, Θρακομακεδόνες, Λυκόβρυση, Μαρούσι, Πανεπιστημιούπολη, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη 94 σταθμοί, Πάτρα 2 σταθμοί, Λάρισα, Βόλο, Ηράκλειο, Κοζάνη, Πτολεμαϊδα. Εκτός Αττικής οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη (Κορδελιό), Πτολεμαϊδα και Λάρισα.
Αγαπητοί αναγνώστες της στήλης, κλείνοντας αυτό το κείμενο, θα ήθελα ίσως για πρώτη φορά και ίσως όχι για τελευταία να κάνω και κάποιες διαπιστώσεις φυσικά όχι ευχάριστες.
Περιμένω χρόνια τώρα με αγωνία κάποιες κινήσεις και ίσως κάποιες ενέργειες αυτών που κυρίως διαχειρίζονται την υγεία μας.
Κατά πρώτον από το Υπουργείο Υγείας και κατά δεύτερον από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση από τους «Βουλευτάδες», τους Δημάρχους, τους Νομάρχες, τους Περιφερειάρχες και όσους τελούν ως υποψήφιοι από καιρό σε καιρό.
Εάν οι πιο πάνω εκτιμούν πως ο μολυσμένος αέρας που αναπνέουμε όλοι είναι θέμα πρωτεύον, τότε ας πουν μια κουβέντα, ας κάνουν μια πρόταση, ας μας δώσουν μια υπόσχεση έστω, για τον αέρα που αναπνέουμε, άλλως ας πάρουμε όλοι μια βαθιά ανάσα και ας σκεφτούμε..